070306

070306 En hel dag åt helsike, jag har inte fått något vettigt gjort alls! Bara sökt information på nätet, länkat nyttiga sajter till min bloggsida för andra emigranters skull, läst inlägg på Kalimera.se och frusit. Jo, min video är såld och borta nu och jag har hittat en bok i ämnet utlandsflytt som jag måste söka reda på; Att Flytta Utomlands av Bengt-Erik Hedberg! Bättre sent än aldrig... Sen har jag ju kollat Skatteverkets regler för att se vad som gäller vid utflytt och flyttat runt lite mer prylar. Jag har lätt panik för allt som måste bort, 3 månader är inte så mycket som det låter. Enorm panik har jag för allt som jag INTE vill göra mig av med. Jag vill inte kasta alla fotonegativ och minnen efter barnens första år! Jag scannar bilder för fullt för att göra en foto-DVD men jag vet vad lätt en sån blir förstörd eller försvinner och jag kan inte ha 1000-tals bilder liggande på datorn heller. Musik har jag också lagt in på burken, alla mina skivor ska rymmas på en DVD hoppas jag. Tur att jag var förutseende och köpte en helt ny laptop i julas....Ett steg i rätt riktning kallade jag det. Trodde inte att det skulle bli ett sånt här jättekliv.

Dator är ett måste, uppkoppling eller inte. Den kommer att funka som stereo/dvd/leksak och arbetsplats för dottern som ska läsa en distanskurs över nätet. Minne på pinne och ett internet-café borde lösa det praktiska för hennes del. Vilken dröm att få sitta på terassen med luften fylld av Kreta och plugga favoritämnet Grafisk Design! Jag vill också göra något sånt men är sen länge på okant med CSN och skyr dem som pesten. Lånet ska de få tillbaka men sen får de klara sig utan mig.

Vad har jag fått gjort?
  • Lägenheten är uppsagd
  • El, gas, telefon, div. medlemskap är uppsagda
  • Enkelbiljetter till Chania är inköpta
  • En del småkonton är avslutade
  • Onödiga autogiron och betalningsuppdrag är avslutade
  • Blankett från CSN om dispans för återbetalning är beställd
  • Svenska sjukförsäkringskort är anskaffade
  • Ny bärbar dator inköpt
  • Nya batterier till mobiler, laddare och grekiskt kontantkort finns

Dispans kan jag behöva om jag inte får igång min grekiska intenetbank fort. Det är dyrt som tusan att föra pengar till/från Sverige med bankens hjälp och de pengarna kan man ha roligare för. Mitt grekiska bankkort funkar inte som betalkort, vad jag vet, så PayPal och praktiska sajter som moneybookers.com kommer jag nog inte att kunna använda. Bättre då att begära dispans och sätta in en större summa när jag kommer åt, sen kan jag begära autogiro. Lite krångel får jag nog räkna med när det inte kommer in pengar på svenska kontot regelbundet längre.

I en låda bredvid sängen ligger en hög nödvändiga papper, passen och mina tre senaste deklarationer. Just papper och handlingar kan ställa till med enorma problem, om man inte har dem. Det ska visas upp kopior på kopior med stämplar och 2-3 foton både här och där. Men ibland är grekiska myndigheter inte lika petiga som här i Sverige, bara mycket krångligare...

När jag skulle skaffa mitt AFM, grekiska skattekontot, tog jag hjälp av en god vän som är grek. Han skulle tolka och förklara, jämna mark och fixa. Jag skulle bara visas upp och skriva under...Fredag eftermiddag, 3 timmar på skattekontoret i Chania, INGENTING funkade. Vi blev skickade mellan olika våningar och "kontor", undanskuffade ur köer och ignorerade av tjänstemän för att tillslut få berättat att det fattades uppgifter. Kom tillbaks på måndag!
Nu hade min vän inte möjlighet att ta ledigt en dag till och min dåvarande chef påstod att alla papper var klara. Jag samlade ihop materialet, knyckte ett kvitto med firmanamn och registreringsnummer ur papperskorgen, drog på mig en kort kjol och urringad topp och hoppade på bussen till Chania igen. Inne på AFM-kontoret ställde jag mig strategiskt med en iskall frappé i handen och spanade efter ett byte. Samma tjänsteMAN som föst iväg oss på fredagen blev ledig och jag gled fram till disken, väl medveten om att det INTE var min tur än. Jag förklarade på engelska vad det gällde, la samma handlingar som tidigare på disken och placerade min rätt stadiga hylla exakt i hans ögonhöjd. 15 minuter senare stog jag ute på gatan med mitt grekiska AFM-papper i handen. Han hade till och med personligen fyllt i mina papper för hand! VICTORY, men inte ett steg i rätt riktning för kvinnosaken...Nu är det ingen grek som kan fatta varför jag var så lycklig över ett skattekonto, men jag steg i aktning på en del ställen. Nu var jag inte bara en turist!

För att få AFM behöver man:
  • Giltigt pass
  • Fullständiga födseluppgifter; Ort, föräldrarnas namn etc
  • Arbetsgivarens adressuppgifter och firmaregistreringsnummer
Man behöver i princip sin arbetsgivare som god man för att skattemyndigheten ska få tag på en.
Vad man får tillbaka? Två maskinskrivna papper med en stämpel på varje och skatteplikt.

Nu får jag nog försöka göra något vettigt, sova kan jag göra på dagarna.

image5

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0