070511

070511 Gårdagen blev den stora vilodagen och nu känns allt bättre. Jag lyfte inte ett finger i onödan utan slappade på soffan med en påse chips och vad helst som fanns att se på tv. Jag sydde en stund också, så helt overksam var jag inte, men att sy är avslappnande och roligt så det räknar jag inte till jobb.

Idag har jag ringt Försäkringskassan och gjort upp om en betalningsplan så nu kan jag i lugn och ro överklaga, så snart byråkratsvenskan infunnit sig i ordförrådet igen. För att rena mig från onda tankar satte jag igång att torka väggar i vardagsrummet efter det. Solen sken med sin frånvaro och bara tanken på att klänga på fasaden i duggregn fick mig att lägga ner fönsterputsandet tills vidare. Här går alla fönster utåt, utom badrumsfönstret då, vilket innebär att jag får vingla runt på fönsterbläcket med armen krokad runt gistna fönsterkarmar. Fönstren är sen medeltiden och dessutom av typen med mellanfönster vilket ger mig åtta sidor riskfyllt putsande. Sånt skjuter jag gärna på framtiden. Tanken är att alla fönster ska vara putsade dagen före flytt, då behöver jag bara torka av utsidorna lite kvickt och har krafter kvar till moppande. Kreta är en ö precis som Hisingen, och dessutom omgiven av saltvatten, men aldrig att fönstren där blivit mjölkvita på bara några dagar. Eftersom jag hör till dem som oftast hyrt privat har jag också städat själv och det har räckt att putsa fönstren en gång på ett halvår. Sopa däremot...För något år sen var jag nära att köpa en dammsugare när Champion hade rea - det blev en strykbräda istället och det finns dagar när jag ångrat det.

Hur som helst fortsatte min städtornado ut i hallen men där tog ungarna över. Jag drog mig in i köket och började skura ur ugnen istället. Den senaste tiden har gasen - vi har gasspis - luktat apa och varje gång jag tänt ugnen har den fått en beläggning av vita kristaller. Den går fan inte att skrubba bort! Några minuter efter att jag torkat ur den är den vitflammig igen, så om någon läsare vet hur man får en ugn att glänsa är tips välkomna. Jag gnodde i allafall så pass att den ser fräschare ut, sen slängde jag micron i grovsoporna och rengjorde elementet i köket. Micron, som för övrigt är fullt fungerande, har jag släpat runt sen 1988. Den är stor som en mindre bil och tydligen outslitlig trots flitigt användande. Sån kvalité görs inte idag och i mitt nya grekiska liv ska jag dra in på elektriska hjälpmedel. Kyl och rejäl frys är måsten precis som tvättmaskin och dammsugare, de sakerna spar tid och pengar. En ugn vill jag ha men tror inte att de kan kombineras med gasplattor. Gasspis är bra vid strömmavbrott och i de flesta grekiska hushåll finns nog en liten gasbrännare av typen campingkök. Jag har dessutom hört att det är billigare att köra ett sånt än en vanlig elspis och gasbehållare säljs i flera supermarkets.

Nåväl, köket är bitvis skurat men ser fördjäkligt ut i övrigt. Alla kvarvarande kartonger står lagrade där nu och jag har inte orkat sortera upp sakerna som väller ur dem. Sovsäckar, böcker, tavelramar, tomma fotoalbum, udda souvenirer, tidskriftsamlare och lampor blandat med osäljbara kläder i en salig röra. Saker jag vill sälja men inte vet var, när eller hur. De flesta garderoberna här hemma är tömda nu, precis som lådor och skåp. Kvar finns bara det som ska ner i resväskorna den 31/5. Bäst att provpacka och provväga lite innan det så att allt kommer med på bästa sätt. Jag kan inte minnas att jag tidigare varit så osystematisk och oorganiserad som jag är nu. Skillnaden nu är ju att det mesta ska bort, det är inte bara att rulla in i papper, ställa i en kartong och flytta den till en ny lägenhet. Fördelen är att det är väldigt lite att packa upp och förvara - självbedrägeri! Jag har en stor resväska, några lådor och sju-åtta plastpåsar med prylar som redan bor i Agia Marina. För att inte tala om en strykbräda...

Jag försöker fokusera på vad som är gjort istället för på vad som behöver göras, en stund.

- Ett sovrum är tömt och färdigskurat
- Vardagsrummet är nästan tömt och helt grovstädat
- Syrummet är grovstädat och det som står där ska stå kvar, undantaget mina symaskiner
- Sonens sovrum är tömt på allt som han inte ska ha med. Hans säng ska kastas, resten ska stå kvar
- Hallskåpen...Nej, inte än, men grovstädat är det
- Mitt sovrum är tömt på allt löst, sängen ska säljas och imorgon ska jag grovstäda

Köket och toaletten är jobb som sparas till sista natten, nu skurar jag bara skåp och rensar ur småprylar. Det kanske inte är så mycket kvar ändå...Ytterligare självbedrägeri.

image49
En gång i turismens begynnelse var Platanias så här obebyggt och folktomt. Jag kan inte minnas en enda promenad genom byn då jag inte funderat på var här jag skulle vilja bo.

Kommentarer
Postat av: Pia

jag saknar verkligen gasspisen, vi hyrde ett hus i Spanien där även varmvattnet gick på gas...förbaskat billig. Dessutom, det fanns alltid varmvatten så länge det fanns gas :)Tyvärr försvinner gas mer och mer i Spanien och ersätts med el.

2007-05-13 @ 11:12:10
URL: http://www.zanahoria.blogg.se
Postat av: Pia

Måste bara berätta för dig...fick mail idag och blev erbjuden jobb i höst när vi flyttar tillbaka till Spanien....Vem skiter inte i att det regnar idag :) har varit lite stressad över jobb, blir lite för långsamt att gå hemma hela dagarna när sambon jobbar där nere.

2007-05-17 @ 14:53:49
URL: http://www.zanahoria.blogg.se
Postat av: Kickie

Grattis Pia!
Vad skönt att ha något annat än flytten att se fram emot:) Nu ska jag strax återuppta mitt skrivande och jag har en del annat än städning att berätta om.
Kram i stormen!
Kickie

2007-05-19 @ 17:04:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0